Cuppen – Guasha – Moxa

Cuppen – Guasha – Moxa

Cupping is een eeuwen oude techniek die vandaag die dag nog wereldwijd wordt toegepast.
Het is een techniek waarbij de huid door middel van een cup vacuüm gezogen wordt. Deze zuigtechniek, ook wel vacuümtherapie genoemd, trekt de huid en spierlaag omhoog, waardoor er een betere doorbloeding en lymfecirculatie ontstaat. Op deze manier kun je wat in de Chinese geneeskunde genoemd wordt, Wind-koude verdrijven, Qi en Bloed stagnatie en pijn opheffen. Het omhoog trekken van de huid in de cup ziet er, als je het nog nooit eerder hebt gezien, wat apart uit, maar de werking is zeer krachtig. Topsporters zijn er dan ook gek op.

Na het cuppen
Na een cupping behandeling kunnen er op plaatsen die vastzitten rode tot diep paarse plekken te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsels. Deze verkleuring zal na een paar dagen weer verdwenen zijn.
– niet in de zon (verbrand sneller)
– uitkijken met wind en kou op de gecupte huid

Langer kan het ook duren, dit is afhankelijk van hoe donker de plekken zijn geworden. Ook kunnen de gecupte plekken beurs aanvoelen. Houd de huid na de behandeling goed warm en drink veel water. Dit bevordert de afvoer van afvalstoffen.

Werking

– stimuleert de doorbloeding
– vermindering spier- en gewrichtspijnen
– verwijdert afvalstoffen uit het lichaam
– masseert het bindweefsel
– maakt huid en spieren soepel
– ontspant


Klachten als

– Astma
– Verkoudheden (acuut en chronisch)
– Huidproblemen
– Fibromyalgie
– Sport massage en blessures
– Ischias problemen met uitstraling


Wanneer geen cupping

– Niet op brandwonden
– Niet bij uitputting
– Niet bij zwangerschap
– Niet bij kanker
– Niet bij stollingsproblematieken
– Voorzichtig bij bloedverdunners

Moxa

Moxa therapie behoort tot de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en kan in combinatie met massagetherapie worden ingezet bij klachten als gewrichtspijn, blessures, blokkade, vermoeidheid, leegte of koude. Moxa ofwel bijvoetkruid heeft een verwarmende en stimulerende werking. De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Er bestaan moxa-sticks, sigaren of een moxa-lamp die de eigenschap hebben om een gebied van het lichaam te verwarmen en zo de energiestroom te stimuleren.

Guasha

Guasha is in heel Zuidoost-Azië een bekende schraap techniek voor het behandelen van spierpijnen en verkoudheden. Bij Guasha schraap je de huid met een speciale steen, of ander middel om zo afvalstoffen los te maken.

Guasha is vergelijkbaar met Cupping en is gericht op het verwijderen van afvalstoffen en het tot stand brengen van een betere energiestroom en doorbloeding.

Na de behandeling kan er net als bij cupping een rode tot diep paarse verkleuring ontstaan. Dit is normaal en verdwijnt weer binnen enkele dagen. Naarmate de cliënt vaker Guasha ondergaat worden de verkleuringen steeds minder.

© Copyright - Massagepraktijk Amy Klappe
Maak een afspraak