Jungiaanse dieptepsychologie

Eind 2023 zal ik ook de HBO-opleiding ‘Jungiaanse Dieptepsychologie’ hebben afgerond. Vroeger werden lichaam en geest als aparte onderdelen beschouwd. Lichamelijke pijn stond los van de geestelijke problemen. Inmiddels dringt het steeds meer bij de wetenschap door dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Verhalen die mensen mij na een behandeling vertelden, maakten mij nieuwsgierig naar de Psyche. Deze, soms aangrijpende, verhalen hebben mij er in 2021 toe aangezet om de opleiding Jungiaanse dieptepsychologie bij de JUNGacademie Nederland in Amsterdam te gaan volgen.

Jungiaanse therapie komt voort uit de dieptepsychologie, waarvan Freud en Carl Jung de grondleggers zijn. Jung was een begaafde leerling van Freud. Hij was geïnteresseerd in en werd beïnvloed door de Oosterse kennis en wijsheid.

Dit sluit mooi aan bij mijn eigen interesse in de Oosterse geneeswijzen die ik tijdens mijn Tuina opleiding heb opgedaan. Jung keek niet alleen naar de oorzaak van klachten, maar ook naar de bedoeling. Hij richtte zich op de ‘waartoe’ vraag en niet zozeer op de ‘waarom’ vraag van Freud. Waartoe komt deze klacht of gebeurtenis nu op het pad van de cliënt?

Dit is de aanzet tot zelfontwikkeling, “worden wie je bent”. Met de waartoe-vraag klim je uit de pijnlijke ervaringen en krijg je perspectief op een nieuwe richting. Je gaat je eigen pad bewandelen.

Kinesiologie
Maak een afspraak